Els Ajuntaments, “muletes” de Conselleria

 

Ahir de vesprada, va eixir en premsa l’últim moviment del Govern Autonòmic Valencià en relació al greu problema que ja patim des de fa molts anys: els barracons a les escoles.

El President de la Generalitat anuncià un pla de 700 milions d’euros per a la construcció i millora de tots els col·legis. Aquest nou anunci és un canvi de direcció, un més dels que anem suportant ja durant 10 anys de les diverses administracions. En aquest cas, Conselleria d’Educació s’ha vist obligada a rectificar el seu mapa d’infraestructures, ja que, com va reconéixer el mateix Conseller Vicent Marzà, era poc probable que es compliren els objectius marcats per als dos primers anys del seu pla.

I ara què?

Doncs continuem. Pareix que ara no és problema de diners. Ara el problema és que a la Conselleria li falten mans per a posar en marxa totes les obres, hi existeix un embós administratiu.

I què proposa la Conselleria?

La solució que ens dóna als pobles afectats és sorprenent. Després d’ignorar les nostres queixes i possibles solucions durant anys, ara ens proposen que col·laborem amb ells a l’estil “Xarxa Llibres”, de forma que ens demanen que els ajuntaments liciten la construcció de la infraestructura i inicie les obres. Una vegada licitada i iniciada l’obra, els ajuntaments faran arribar les certificacions d’obra perquè la Generalitat realitze els pagaments a les empreses constructores.

Com ho volen fer?

Evidentment perquè es puga donar aquesta situació, la Generalitat hi haurà de cedir la competència de construcció dels col·legis als ajuntaments. Açò implica que els consistoris que s’adherisquen a aquesta fórmula es faran càrrec administratiu de tot el procediment que va des de l’elaboració dels plans i la licitació del projecte fins a la seua adjudicació, posada en marxa de les obres i recepció d’aquestes. Això sí, Conselleria supervisarà tota l’actuació i es farà càrrec del montant econòmic. En el cas del CEIP El Bracal, suposem que l’Ajuntament entraria en l’últim termini, a partir de la licitació d’obra fins a la recepció d’aquesta.

El nostre camí…

La Regidoria d’Educació estarà atenta a la publicació de les normes que regulen aquesta nova situació. Fins que no les estudiem amb profunditat, hem de ser prudents en les nostres valoracions. La nostra prioritat sempre serà acurtar aquesta agonia al màxim, però hem de ser conscients de les dificultats que aquesta mesura suposarà a les entitats locals. A mesura que vagen succeint els esdeveniments, anirem informant-vos.