Ens regalen un trosset d’història de Muro

IMG-20151223-WA0004

Aquest dibuix que representa un plànol rudimentari de com era Muro a l’any 1940 i es va fer per José Gonzàlbez de la Torre (Beniarrés 1925 – Gandia 1995). Fill de José Gonzàlbez Abad, natural de Muro (Muro 1885 – Gandia 1965), i jefe en cap de l’estació de Muro fins l’any 1936 en què a conseqüències d’esclatar la guerra civil va ser destinat a l’estació del Grau de Gandia per la importància que tenia la base anglesa radicada hi.

L’any 1937, després d’un fort bombardeig al port del Grau, una bomba caigué a l’estació on vivia la família Gonzàlbez, destruint-la parcialment i quedant greument ferit José Gonzàlbez, que va salvar la vida gràcies a l’eminent metge republicà D. López Trigo a València. La convalescència la va fer tornant a Muro on va dibuixar als catorze anys,  sobre paper-cartró, un plànol de com era Muro, des de la visió d’un adolescent.

Aquest dibuix es fa entrega i donació a l’arxiu municipal de l’Ajuntament de Muro, per part de la família Gonzàlbez a efectes de la seua custòdia i resguard per observància de les futures generacions.